Woningaanpassing
De gemeente is vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verplicht om mensen (ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen), die hulp nodig hebben bij het langer thuis wonen te ondersteunen.
Om te kunnen wonen in een geschikt huis kan een woningaanpassing nodig zijn. Een woningaanpassing is gericht op het opheffen of verminderen van beperkingen die u met een beperking bij het “normale” gebruik van uw woonruimte ondervindt. Met een woningaanpassing kunt in uw woning blijven wonen of kunt u verhuizen naar een geschiktere woning. Normaal gebruik van de woning wil zeggen dat u de “normale” dingen in de woning kunt doen doen, zoals slapen, koken, eten, wassen en douchen, zich in de woning kunt verplaatsen en de woning binnen kunt gaan.
Woningaanpassingen zijn veranderingen in de woning zodat kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking (langer) thuis kunnen blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan:
- drempels verwijderen;
- keuken aanpassen;
- bredere deuren;
- lichtschakelaars op zithoogte;
- badlift of douchestoel;
- toiletverhoger;
- elektrische deuropener;
- lichtflitsbel.
Bent u benieuwd wat voor woningaanpassingen er mogelijk zijn? Kijk dan op websites zoals ‘lekker blijven wonen’ voor meer tips. Op de website ‘lang zult u wonen’ kunt u een ‘digitale rondleiding’ door een aangepast huis doen,
Vergoeding via de gemeente
Zijn de aanpassingen noodzakelijk om zelfstandig te blijven wonen, of om uw kind thuis te laten opgroeien? En kunt u ze niet zelf realiseren? De gemeente is dan op grond van de Wmo verantwoordelijk voor de vergoeding van de aanpassingen (ook voor jeugd).
Let wel op: Gemeenten kunnen een eigen bijdrage heffen voor aanpassingen op grond van de Wmo, ook als de aanpassing nodig is voor een kind onder de 18 jaar. De hoogte hiervan hangt af van o.a. uw inkomen. Een idee van de hoogte van uw eigen bijdrage kunt u krijgen door de berekening op de website van het CAK. Bereken uw eigen bijdrage, klik
hier. Het kan voorkomen dat het geheel zelf betalen van de aanpassing voordeliger is dan als u dit via de Wmo doet. Dit komt dan doordat u via de eigen bijdrage uiteindelijk alle kosten dient terug te betalen.
Vragen? Zaak online aanmelden?
Heeft u vragen? Bel ons via 0499 – 21 65 47 of mail naar krl-juristen.nl, we zullen er alles aan doen om u zo snel als ons mogelijk is te helpen. Wilt u uw zaak direct online aanmelden, gebruik daarvoor het formulier onder de tab aanmelden op de menubalk.
KRL komt gratis op voor uw recht. Met de KRL-experts kom je verder, met raad en daad!
Deel deze pagina via:Volg ons via: